Invandrarkulturen ur ett annat perspektiv

Jag är egentligen en helt vanlig svensk, med ett helt vanligt jobb, med helt vanliga kläder och helt vanliga vanor. Men jag är adopterad från Korea och har således ett asiatiskt utseende. Detta gillar människor jag inte känner att påpeka (som om jag inte visste det själv).

Flera gånger i veckan får jag höra "kolla en kines", "ching chong", "guling", "Bruce Lee", "japan" och så vidare. Det är alltid med en nedsättande eller raljerande ton. Det allra underligaste med detta är att påhoppen nio av tio gånger sker av någon med invandrarbakgrund.

Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera detta. Jag hatar ju rasister och främlingsfientlighet. Samtidigt är jag övertygad om att den största rasismen i Sverige är mellan olika invandrargrupper. Genom åren har jag försökt med flera olika tillvägagångssätt, men inget funkar. Här är några exempel och svaren jag ofta får tillbaka:

– Jag är inte alls kines, jag är svensk, adopterad från Korea.
– Då är du Korean. Du ska vara stolt över ditt land.

– Jag blir sårad av det du säger. Man ska inte döma folk utefter utseende.
– Hahahahahaha.

– Jag ska knulla din mamma.
(Personen i fråga skallar mig)

– Åk hem till långtbortistan din svettiga svartskalle!
– Du, jag är från Kosovo/Iran/Irak/Turkiet/Bosnien/Albanien, vill du dö?

(Jag bara ignorerar)
– Hahahahahaha.

Då säger du, läsare:
– Nä, Pudding. Nu generaliserar du. Alla invandrare är inte sådana.
– Nej. Har jag påstått det? svarar jag.

Då säger du, läsare:
– Vad hade du tänkt att göra åt det då?
– Jag frågar dig, svarar jag.

Och du svarar...?

Kommentarer
Postat av: Johnny Puma

Det viktigaste att tänka på är att skalla först. Inte efteråt. Absolut inte samtidigt, utan först.Något bättre svar har jag inte.

2009-11-09 @ 19:21:57
Postat av: valle

Jag tror också att den största rasismen i Sverige är mellan olika invandrargrupper. Förmodligen beror det, i alla fall till viss del, på att det i de flesta länder är förknippat med svaghet att vara snäll och visa känslor om man är man (i Sverige också men kanske ännu mer i många andra länder). Samt att utanförskap skapar osäkerhet och aggresivitet.

Hur man ska lösa det kan jag däremot inte ge något bra svar på. Det är kanske enklast att skalla direkt ändå så slipper man tänka.

Postat av: Magnus

Vad kan du göra åt hur andra beter sig annat att säga det du tycker? Deras förändring måste komma från dem själva och tyvärr är det så att många människor inte är kapabla till att förändra ens en liten detalj i sitt eget beteende.

2009-11-09 @ 21:14:14
URL: http://papamac.blogg.se/
Postat av: Patrik

Johnny> Jag har litet huvud, men ska försöka.Valle> Jag håller med dig, det där utanförskapet kan få människor att bete sig aggressivt. Det är bara så synd att folk alltid tendera att sparka nedåt, alla sorters svenskar, nya som gamla.Magnus> Du har rätt. Och det är såklart inte min rätt att säga till andra hur de ska bete sig. Jag undrar mest hur världen ska bli ett bättre ställe när det är så här.

2009-11-10 @ 01:20:47
URL: http://pudding.blogg.se/
Postat av: Lennart

Det spelar ingen roll vilken hudfärg eller vilket land vi kommer från, vi är alla människor. Det är ju inget vi kan välja heller då vi föds.

2009-11-10 @ 07:18:43
URL: http://autobahnfahrer.blogg.se/
Postat av: Ann

Det låter ju helt sjukt att folk säger så där rätt ofta. Jag kanske hörde det sägas på skolgården i mellanstadiet, men sedan dess trodde jag att människor hade lärt sig att hålla sina knäppa tankar för sig själva. I Tyskland fick jag förstås oftast höra att "Du kan ju inte vara svensk, du är ju inte blond!" men det var inte så förolämpande.

2009-11-10 @ 09:50:51
URL: http://www.derknackarsch.blogspot.com
Postat av: Patrik

Lennart> Exakt, synd att människor ändå dömer efter det.Ann> Folk tar sig rätten att trycka ner andra, jag förstår inte.

2009-11-10 @ 12:18:09
URL: http://pudding.blogg.se/
Postat av: Moa

Så lustigt. Nåja, här borta är ju koreanerna de största rasisterna. Du får hoppas på karma och att invandrarna deporteras till Korea på något sätt?

2009-11-10 @ 15:21:28
URL: http://nyfikengul.wordpress.com
Postat av: Johan

Du ska va jävligt glad om ngn kallar dig o din taniga kropp för Bruce Lee!

2009-11-10 @ 15:51:41
Postat av: Maria

Du ska le och skratta inombords åt hur överlägsen du är. Hur mycket intelligens kan rymmas i en människa som slänger ur sig sånt?

2009-11-11 @ 19:20:38
URL: http://axlforpresident.blogg.se/
Postat av: palneka

åh! jag känner igen mig, har asiatiskt ursprung (mina föräldrar är från kina) och får regelbundet höra sådana saker. Dock är det inte utav andra invandrare utan svenskar, oftast pubertala och hormonstinna killar som har hårsnoddar runt ankeln eller mysbyxor. Bor även i en skithåla (ystad) vilket kan förklara situationen. men ja, jag känner verkligen igen mig. Man verkligen inte vad man ska säga när man hamnar i en sådan situation.

Har du tänkt på att det endast är män som häver ur sig sådana grejer?anyway, fortsätt med vad du gör. din blogg är grym.

2009-12-22 @ 22:21:53
Postat av: Patrik

tack, jag blir glad att du gillar min blogg, men ledsen för att du också får höra allt det här. klart det mest är män som säger så. det är också män som startar alla krig. jag är glad att jag inte är likadan.

2009-12-22 @ 22:30:25
URL: http://pudding.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback